Miód lipowy – właściwości: miód to nie tylko pyszny smakołyk, ale także skuteczny środek zalecany przy leczeniu różnych chorób. Stosuje się go w przypadku przeziębień, zapalenia oskrzeli, stawów, w kosmetologii. Pszczelarze oferują różne rodzaje miodu. Który wybrać? Miód ma wiele właściwości leczniczych dzięki bogatemu składowi: glukoza, fruktoza, magnez, potas, karoten, białko, żelazo, sód i wapń, witaminy C i B.
Wszystkie rodzaje miodu zawierają różne aminokwasy i przeciwutleniacze. Za działanie antyoksydacyjne odpowiadają polifenole i flawonoidy. Dzięki takiemu składowi miód pomaga radzić sobie z różnymi chorobami, wzmacnia układ odpornościowy, pozytywnie wpływa na stan skóry, pobudza apetyt, zwalcza zły nastrój i bezsenność. Do najpopularniejszych miodów należy miód lipowy pozyskiwany z kwiatów lipy, z których pszczoły zbierają i przetwarzają nektar i pyłek.
Miód lipowy – właściwości
Lipa to niesamowite drzewo, uważane za jedną z najlepszych roślin miodowych na świecie. Miód lipowy ma jasnożółty kolor, jest półprzezroczysty, cechuje go aromat kwiatów lipy i wyrazisty smak. Ma silne działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, napotne, wykrztuśne, moczopędne, łagodnie przeczyszczające, gojące rany. Poprawia odporność, oczyszcza naczynia krwionośne, jest w stanie aktywować przemianę materii, wzmacnia mięsień sercowy, wspomaga usuwanie toksyn, łagodzi zmęczenie.
Jest bardzo skuteczny w leczeniu przeziębień, dobrze radzi sobie z wysoką gorączką i kaszlem. Wykazuje właściwości antybiotyczne w bezpośrednim kontakcie z drobnoustrojami. Jest często zalecany na grypę, ból gardła, katar, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, zapalenie tchawicy, zapaleniu migdałków i zapaleniu krtani oraz infekcje pęcherza i problemy z jelitami. Miód lipowy uspokaja układ nerwowy i zwalcza bezsenność.
Jeśli miód powoli rozpuszcza się w jamie ustnej, podczas przechodzenia przez gardło tworzy na błonie śluzowej warstwę ochronną, która chroni przed infekcjami i przyspiesza powrót do zdrowia w przypadku infekcji. Pod względem składu największy procent miodu stanowi mieszanka cukrów pochodzenia naturalnego, która jest doskonałym źródłem energii, szczególnie w warunkach, w których wymagana jest szybka kompensacja (sportowcy, intensywna aktywność fizyczna). Miód lipowy korzystnie wpływa na pracę wątroby, wspomaga produkcję żółci i odtruwa organizm.
Działanie miodu lipowego na organizm
- Miód lipowy jest bardzo kaloryczny, ale mimo swoich właściwości odżywczych zawiera 22 aminokwasy, np. arginina, histydyna, leucyna, lizyna, które pomagają szybko spalić zbędne kalorie i zmniejszyć apetyt, co przyczynia się do skutecznego odchudzania.
- Dzięki unikalnemu składnikowi o nazwie fernesol zawartemu w płynnym nektarze, miód lipowy jest doskonałym środkiem antyseptycznym, często stosowanym do dezynfekcji ropnych ran, czyraków i oparzeń.
- Ponadto miód ma właściwości antybakteryjne, które poprawiają pracę przewodu pokarmowego. Skutecznie leczy dolegliwości związane z nerkami, woreczkiem żółciowym i wątrobą, łagodzi stany zapalne i tym samym poprawia pracę narządów.
- Stosuje się go przy różnych przeziębieniach: zapaleniu migdałków, ostrych infekcjach dróg oddechowych, katarze, zapaleniu oskrzeli.
- Przyczynia się do poprawy pracy serca, obniżenia ciśnienia krwi i obniżenia poziomu cholesterolu, poprawia przemianę materii w organizmie.
- Zajmuje ważne miejsce w kosmetologii – napina, odmładza i zmiękcza skórę ciała, poprawia krążenie krwi i odbudowuje komórki.
Miód lipowy w kuracjach leczniczych
Jak wszystkie odmiany miodu, lipa pomaga przy kaszlu, zapaleniu oskrzeli i innych schorzeniach dróg oddechowych. Przyda się również osobom cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, ponieważ miód odbudowuje mikroflorę jelitową oraz leczy rany i owrzodzenia. Ze względu na wysoką kaloryczność (100 g zawiera 300 kcal) miód lipowy pomaga szybko przywrócić siły i jest przydatny w przypadku stresu, po chorobie, dla rosnącego organizmu oraz dla osób w starszym wieku. Miód lipowy jest często stosowany w dietach, a jego codzienne stosowanie (1 łyżeczka) pomaga zachować zdrowie organizmu, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia pracę mózgu i mięśni oraz poprawia nastrój. Jest łatwo przyswajalny przez organizm i nie obciąża trzustki.
Poczytaj o miodach:
-
- miód kremowany cena https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Kremowany/27
- miód faceliowy cena https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Faceliowy/26
- miód rzepakowy cena https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Rzepakowy/19
Zastosowanie miodu lipowego w kosmetologii
Miód lipowy jest przydatny nie tylko do spożycia wewnętrznego, ale także do użytku zewnętrznego. Kobiety często używają go do celów kosmetycznych, m.in. masek, peelingów, maści, szamponów. Paznokcie, włosy i skóra po kuracji miodowej błyszczą i wyglądają na bardziej zadbane. Kosmetolodzy twierdzą, że przydatny jest również miodowy masaż. Zabieg ten pomaga przyspieszyć krążenie krwi, schudnąć, pozbyć się cellulitu, a także pomaga usunąć nadmiar płynów.
Korzyści z miodu lipowego dla dzieci
Rosnący organizm potrzebuje wielu witamin, które zawarte są w miodzie lipowym. Dlatego warto podawać go dzieciom. Wszyscy wiemy, że w szkole dzieci doświadczają dużego stresu z powodu trudnych zadań i ocen, więc miód będzie doskonałym antydepresantem i uspokoi układ nerwowy. Ten produkt jest również dobrym pożywieniem dla mózgu. Nastolatki często mają problemy ze skórą, a to powoduje duży dyskomfort. Miód lipowy również eliminuje ten problem. Skóra nie błyszczy się i nie pokrywa się zaskórnikami.
Zalecenia dotyczące stosowania miodu lipowego
Zaleca się codzienne stosowanie miodu lipowego, najlepiej rano. Zazwyczaj przed śniadaniem zaleca się jedną łyżeczkę czystego miodu lub można go rozpuścić w ciepłej wodzie, mleku, herbacie. Miód jest doskonałym naturalnym substytutem cukru, dzięki czemu można go również stosować w napojach i zdrowych smakołykach. W chorobach nosogardzieli warto po prostu trzymać miód w ustach, aż całkowicie się rozpuści. W takim przypadku substancje bakteriobójcze szybciej dotrą do ogniska infekcji.